Year
2021
Status
Under construction
Client
Fimek estate
Photographs
Myrthe Slootjes en Bloot Architecture
Contractor
Bouwbedrijf A. Verploegh B.V.
Plan context
Het L-vormige bouwblok aan de kruising Bernadottelaan-Monnetlaan is het prototype van de wederopbouw architectuur in Nederland; betaalbaar wonen met veel licht (doorzon) en lucht (relatief veel openbare en privé buitenruimte door een afwisseling van laagbouw en hoogbouw). De architectuur is modern, ‘geïndustrialiseerd’ en functioneel. Het woonblok is onderdeel van de stedenbouwkundige stempel van Kanaleneiland.
Identiteit algemeen
Bij een renovatie van een woningbouwproject als deze, waarbij de energetische maatstaven van weleer niet meer overeenkomen met deze tijd en de oude schil moet worden ingepakt, is het van belang om de identiteit van het gebouw vast te stellen en om die te omarmen dan wel te versterken. Met identiteit bedoelen we de architectonische uitgangspunten en ruimtelijke kwaliteiten. Het ontwerp van de woningen heeft veel unieke en waardevolle aspecten, maar er zijn ook veel ontwerpbeslissingen in het oorspronkelijke ontwerp die voortkomen uit kostenbesparende beweegredenen. Daaraan vasthouden is niet logisch en zou het nieuwe ontwerp in kwaliteit doen verminderen. Wat maakt dit project uniek?
Kwaliteiten/identiteit:
- Woningen ingeklemd tussen woning-scheidende schijven en als individuele woning leesbaar.
- Elke individuele kamer en de vloeren afleesbaar in de gevel
- Licht, ruimte, goed werkende plattegronden en betaalbaarheid
- Destijds; dunne houten puien en stalen draaiende delen
- Plasticiteit in de gevel met als voornaamste onderdeel de verdiepte entree
- Het woonblok als ensemble; het opengewerkte bouwblok als verbijzondering van het geheel.
Ontwerp
De gevel moet worden geïsoleerd en opnieuw bekleedt. De baksteenstructuur wordt vervangen door een ‘onbehandelde’ houten structuur. Deze heeft hetzelfde ritme als de bakstenen (5o mm hoog/10 mm voeg), maar past als circulair materiaal beter in deze tijd en voorziet het gebouwensemble van een warme sfeer. Daarnaast zou nog gezegd kunnen worden dat het hout al onderdeel was van het oorspronkelijke materialenpallet van de woningen. De dakrand en de parcelering worden ook meegenomen in dit hout. Hierdoor wordt het geheel van schijven en de verbinding van de dakrand als een geheel duidelijk waarneembaar. Dat is geen vereenvoudiging, maar een versterking van de architectonische principes.
wederopbouw architectuur in Nederland; betaalbaar wonen met veel licht (doorzon) en lucht